Łosoś w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło pokrojone w kosteczkę oraz sól. Wszystko dokładnie posiekać nożem, następnie rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki ciasta. Stopniowo dodawać wodę łącząc składniki w kulę (nie wszystka woda musi być wykorzystana). Zamiast na stolnicy, ciasto można zrobić w mikserze (mieszadłem). Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Stolnicę podsypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na prostokąt około 15 x 20 cm, złożyć ciasto na pół i jeszcze raz na pół i rozwałkować na taki sam prostokąt. Powtórzyć czynność 2 - 3 razy, zawinąć ciasto w folię i schładzać przez 30 minut. Powtórzyć czynności jeszcze raz lub 2 razy, wałkując i składając ciasto. Gotowe ciasto, do czasu użycia trzymać w lodówce do 3 dni (można też zamrozić na dłużej).
Łosoś: odciąć skórkę z łososia i podzielić go na paski około 5 x 10 cm. Włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem oraz wymieszać z resztą składników marynaty:odstawić (na czas przygotowania dania lub na 1 godzinę jeśli mamy czas).
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto rozwałkować na stolnicy na około 20 - 30 cm cienki placek.. Łososia ułożyć grubą warstwą (cieńsze kawałki filetów mogą nachodzić na siebie). Zawinąć ciasto na filety, docisnąć i odkroić zbędne ciasto. Roladkę posmarować roztrzepanym jajkiem i pokroić na 6 części. Położyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i zdjąć z blaszki aby łosoś się nie wysuszał.
Porady
Możemy użyć gotowego ciasta francuskiego lub zrobić własne z poniższego, prostego przepisu.
Komentarze