Łosoś w cieście francuskim

  • wyświetlono: 923 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Eleganckie danie na wyjątkowe okazje. Można je przygotować wcześniej, przechować w lodówce i podać na stół dokładnie wtedy, kiedy potrzebujemy... Chrupiące ciasto, cytrynowa ryba...

aczp1
  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

- ciasto francuskie: 200 gramów
- naleśnik: 2 sztuki
- łosoś (filet z ogonowej części łososia): 400 gramów
- koperek: 3 łyżki
- cytryna: 1 sztuka
- przyprawa do ryby: 1 łyżka
- żółtko: 1 sztuka

Sposób przygotowania przepisu:

Łosoś w cieście francuskim

  • ryba w cieście francuskim1. Filet z łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy przyprawą do ryb i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie wyjmujemy, kroimy wzdłuż na dwie części. Jedną część posypujemy koperkiem i układamy na niej cieniutkie plasterki cytryny, przykrywamy drugą połówką, skórą do góry.
  • 2. Ciasto francuskie rozwijamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście kładziemy naleśnik, a na nim przygotowaną rybę. Oba końce naleśnika zawijamy na rybę, a miejsca puste wypełniamy drugim naleśnikiem. Spowoduje to zatrzymanie soków z ryby wewnątrz i ciasto francuskie nie przemoknie. Zawiniętą w naleśnik rybę, jeśli trzeba, przesuwamy na cieście francuskim tak, aby z jednej strony był 3 cm margines ciasta, z z drugiej pozostała część z odwiniętej rolki.
    Krawędzie cista francuskiego smarujemy żółtkiem zmieszanym z mlekiem i, na rybę, zawijamy pozostałe ciasto, tak, aby pokryło ją w całości. Krawędzie lekko dociskamy, aby się skleiły i wkładamy całość do lodówki na pół godziny.
  • łosoś w cieście francuskim3. Po wyjęciu ryby z lodówki sprawdzamy, czy krawędzie są sklejone, po czym odcinamy zbędne części ciasta tak, aby całość tworzyła zarys ryby. Z kawałków ciasta wycinamy płetwy i ogon. Przyklejamy do "ryby", robimy zarys łusek. Całość smarujemy żółtkiem z mlekiem.
  • łosoś w cieście francuskim4. Rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st.C i pieczemy około 40 minut,. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut, a następnie kroimy na porcje. Po przekrojeniu ze środka wypływa sok z ryby, tak jak masło z devolay'a.

    Na stół najlepiej jest podać tak przygotowaną rybę w całości i dopiero przy gościach pokroić. Zrobimy na nich wrażenie :-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosośCiastokoperekcytrynaobiadkonkurs_wigilijny

Komentarze

Podobne przepisy

łosoś

Dodane przez: Kasja1986

łosoś w cieście francuskim

Soczysta ryba ukryta pod pierzynką...

łosoś w cieście francuskim

Dodane przez: agarybak76

Łosoś w cieście francuskim

Wykwintne i pyszne danie, które...

ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Oto niebanalny przepis na łososia...

image-2aa87jt

Dodane przez: Mariola123

SZPINAKOWY ŁOSOŚ PIECZONY W CIEŚCIE...

Uwielbiam rybę w cieście francuskim....

Łosoś w porach i cieście francuskim

Dodane przez: Kloruś

Łosoś w porach i cieście francuskim

To danie jest bardzo szybkie i...

ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIm.

Dodane przez: Konto nieaktywne

ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM...

łapie za serce swoim smakiem,oszałamia...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE