Łosoś w cieście francuskim

0 (0 ocen)

Wykwintne i pyszne danie, które zachwyca swoim smakiem i wyglądem.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
    30 dkg świeżego fileta z łososia
    20 dkg mrożonego szpinaku
    10 dkg sera feta
    5 kawałków suszonych pomidorków
    1 łyżka gęstej śmietany
    łyżeczka soku z cytryny
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    1 jajko
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Łosoś w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szpinak, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmażyć. Dodać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odparować i odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Suszone pomidorki drobno pokroić i wymieszać z z pokruszonym serem feta. Filet z łososia obrać ze skóry i podzielić na dwa kawałki. Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć.
  • na ciasto wyłóż szpinak 3. Ciasto francuskie podzielić na pół i ponacinać ( po obu stronach ciasta, zostawiając pusty środek) pod ukosem na 1,5 cm paski. Na środku ciasta wyłożyć szpinak,
  • na szpinaku rozłóż fetę 4. na szpinak położyć ser wymieszany z pomidorkami,
  • na wierzch wyłóż łososia 5. a na wierzchu filet z łososia.
  • ciastem obłóż rybę 6. Z paseczków ciasta przeplatać warkocz, tak, aby zakryć cały farsz. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • łosoś w cieście francuskim 7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.przez ok.30-40 min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Feta Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.54 (278 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim

To może cię zainteresować