Łosoś w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szpinak, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmażyć. Dodać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odparować i odstawić do wystygnięcia.
2.Suszone pomidorki drobno pokroić i wymieszać z z pokruszonym serem feta. Filet z łososia obrać ze skóry i podzielić na dwa kawałki. Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć.
3.Ciasto francuskie podzielić na pół i ponacinać ( po obu stronach ciasta, zostawiając pusty środek) pod ukosem na 1,5 cm paski. Na środku ciasta wyłożyć szpinak,
4.na szpinak położyć ser wymieszany z pomidorkami,
5.a na wierzchu filet z łososia.
6.Z paseczków ciasta przeplatać warkocz, tak, aby zakryć cały farsz. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem.
7.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.przez ok.30-40 min. Smacznego!
Komentarze