Łosoś w bulionie imbirowym z makaronem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To danie wymagające mało czasu, jednogarnkowe i do tego bardzo aromatyczne – idealne więc na poprawę humoru nie tylko w zimowe popołudnie

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 filety z łososia (po 200 gram każdy)
    1 opakowanie makaronu azjatyckiego
    1 pęczek kolendry
    6 plasterków imbiru
    1 łyżka oleju sezamowego
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka brązowego cukru
    1 chilli
    1 ząbek czosnku
    ½ pęczka szczypiorku
    Sok z 1 limonki
    Sól, pieprz
    600 ml wody
    1 łyżka sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Ryba Dania jednogarnkowe

Łosoś w bulionie imbirowym z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę dodajemy posiekane łodyżki kolendry i połowę natki, plasterki imbiru, sos sojowy i rybny, cukier- zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy wywar 15 minut. Do wywaru dodajemy posiekane chilli, czosnek i olej sezamowy – gotujemy 5 minut.
    Łososia oczyszczamy i wkładamy do gotującego się bulionu – gotujemy 5-7 minut.
    W międzyczasie makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniem producenta, odcedzamy i odstawiamy na bok.
    Kiedy łosoś będzie gotowy dodajemy natkę kolendry i posiekany szczypiorek i doprawiamy bulion do smaku solą i pieprzem.
    Na 4 talerze wykładamy po porcji makaronu, na nim układamy ugotowanego łososia i wszystko zalewamy ugotowanym bulionem, posypujemy ziarnami sezamu i serwujemy, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Imbir Łosoś Makaron Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Gotowanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować