łosoś pod ziemniaczaną pierzynką

0 (0 ocen)

  • 20 min

Soczysty łosoś ukryty pod ziemniaczaną chrupiącą pierzynką.

  • 20 min

Składniki:

  • na 2 porcje
    2 kawałki łososia po 10-15 dag
    ziemniak średniej wielkości
    ćwiartka świeżej papryczki chili
    sól
    pieprz
    sok z cytryny
    cukier
    olej

    natka pietruszki do posypania

Łosoś pod ziemniaczaną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oprószamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Kawałki ryby układamy w natłuszczonych naczynkach do zapiekania.
  • 2. Ziemniaki i chili ścieramy na cienkie wiórki (ja użyłam robota kuchennego). Ziemniaki doprawiamy solą, cukrem oraz kropimy olejem. Mieszamy.
  • 3. Ziemniakami otulamy rybę. Wierzch lekko kropimy olejem.
  • 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy około 15 minut, aż ziemniaki się zrumienią.
  • 5. Podajemy oprószone zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy