Łosoś pod szpinakowo-serową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś Barbórka, przygotowałam mojemu górnikowi pyszny obiad. Postanowiłam upiec łososia. Jednak aby nie wszystko było takie proste zrobiłam go pod pierzynką. To wszystko przygotowania przed świętowaniem wieczorem a jak wiadomo rybka lubi pływać :)

  • 60 min

Składniki:

  • Dla pary:

    1 duży kawałek łososia ok 400 dag
    opakowanie mrożonego szpinaku
    kawałek startego żółtego sera
    3 duże ząbki czosnku
    sól
    pieprz

Łosoś pod szpinakowo-serową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia oczyszczamy i myjemy pod zimną wodą. Posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na około 20 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • 2. Szpinak dusimy na patelni, czekamy aż zgęstnieje pod koniec dodajemy czosnek i mieszamy.
  • 3. Na folię aluminiową układamy kawałek szpinaku, pokrywamy go szpinakiem i posypujemy pieprzem. Wszystko razem zawijamy i pieczemy40 minut w piekarniku.
  • 4. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i nakładamy starty ser. Po chwili sam się roztopi.

Porady

Polecam podawanie z kulkami lub frytkami oraz sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy