Łosoś pod kołderką ze szpinaku

0 (0 ocen)

  • 50 min

Czasem mam ochotę odpocząć od mięsa, wtedy przypominam sobie o rybach:)

  • 50 min

Składniki:

  • ok 400g filet z łososia (ja kupiłam gotowy, wystarczyło oczyścić go ze skóry)
    sól,
    kolorowy pieprz
    1 cytryna,
    2 łyżki oliwy,
    odrobina masła
    3 ząbki czosnku,
    cebula
    mrożony szpinak

Łosoś pod kołderką ze szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od piekarnika, nagrzewamy go do 150 stopni a następnie
    łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na równe kawałki, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kiedy nasz łosoś będzie już gotowy, smarujemy lekko spód naczynia żaroodpornego masłem, a następnie układamy tam łososia, polewamy lekko oliwą i dobrze skrapiamy sokiem z cytryny. Naczynie z łososiem przykrywamy wiekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy go przez 20-25 minut.
  • 2. A teraz czas na szpinak!
    W mojej zamrażarce był rozdrobniony szpinak, ale możemy dać świeże liście lub mrożone.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciskamy przez praskę czosnek, wrzucamy kawałki mrożonego szpinaku, dusimy około 10 minut. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 3. Upieczonego łososia układamy na talerze i każdy kawałek przykrywamy porcją szpinaku. Ja podawałam tak jak widać na zdjęciu z domowymi frytkami!
    A Ty? Z czym podasz?

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy