Łosoś pod kolderka migdalowo - ziolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybe myjemy ,osuszamy.
2.Maslo ,bulke tarta ,mielone migdaly ,ziola ,sol (soli dodajemy wedlug uznania) ,rozcieramy razem -podobnie jak na kruszonke . Odstawiamy na moment do lodowki.
3.Lososia solimy ,pieprzymy swiezo zmielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
4.Lososia ukladamy w naczyniu wysmarowanym maslem. Na wierzchu ukladamy nasze maslo wymieszane z ziolami i migdalami i bulka.
5.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. Pozostala kwestia czasu . Tu nalezy sprawdzac ,aby rybka nie byla za sucha . Czas pieczenia zalezy od wielkosci kawalka ,od grubosci itp. Ja pieklam 15 min. Na 2 minuty przed koncem pieczenia ,przelaczylam na funkcje grilla -aby sie skorupka z masla i reszty ,ladnie zarumienila.
6.Podajemy wedlug uznania . Ja podalam z makaronem i cukinia :). Mozna przyozdobic kawalkami cytryny .
Smacznego.
Porady
W podobny sposob ,mozna przyzadzac rowniez inne ryby w platach.
Komentarze