ŁOSOŚ pod kolderka migdalowo - ziolowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Od czasu ,do czasu mam ochote na takiego wlasnie lososia :).

  • 30 min

Składniki:

  • Dla dwoch osob :

    2 kawalki lososia (filety)
    100 g masla
    2 lyzki stolowe mielonych migdalow (moga byc rowniez w platkach )
    2 lyzki stolowe bulki tartej
    okolo 2 lyzek posiekanych ziol (majeranek , tymianek , kolendra)
    sol ,pieprz , cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Łosoś pod kolderka migdalowo - ziolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybe myjemy ,osuszamy.
  • 2. Maslo ,bulke tarta ,mielone migdaly ,ziola ,sol (soli dodajemy wedlug uznania) ,rozcieramy razem -podobnie jak na kruszonke . Odstawiamy na moment do lodowki.
  • 3. Lososia solimy ,pieprzymy swiezo zmielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 4. Lososia ukladamy w naczyniu wysmarowanym maslem. Na wierzchu ukladamy nasze maslo wymieszane z ziolami i migdalami i bulka.
  • 5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. Pozostala kwestia czasu . Tu nalezy sprawdzac ,aby rybka nie byla za sucha . Czas pieczenia zalezy od wielkosci kawalka ,od grubosci itp. Ja pieklam 15 min. Na 2 minuty przed koncem pieczenia ,przelaczylam na funkcje grilla -aby sie skorupka z masla i reszty ,ladnie zarumienila.
  • 6. Podajemy wedlug uznania . Ja podalam z makaronem i cukinia :). Mozna przyozdobic kawalkami cytryny .
    Smacznego.

Porady

W podobny sposob ,mozna przyzadzac rowniez inne ryby w platach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Łosoś Ryby Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować