Łosoś po tajsku

  • wyświetlono: 240 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jeden z najdelikatniejszych łososi jaki kiedykolwiek zrobiłam, zawdzięcza to długiemu marynowaniu w paście Tom Kha i mleku kokosowym. Nie powala wyglądem, ale jest bardzo smaczny.

Jemy Oczami
  • 360min

Składniki

- płat łososia ze skórą o wadze ok. 400 g.
- 1 łyżeczka pasty Tom Kha
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki cukru palmowego lub brązowego
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki
- 1/2 łyżeczki sosu ostrygowego

Sposób przygotowania przepisu:

Łosoś po tajsku

  • 1. Mleko podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy pastę Tom Kha i cukier - mieszamy do momentu, aż pasta i cukier całkowicie się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sos ostrygowy i na końcu sok z limonki, mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy łososia z góry i owijamy na ścisło folią spożywczą. Marynujemy przez 6 godzin, w temperaturze pokojowej.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Łososia rozwijamy w folii i pieczemy bez przykrycia ok. 15-17 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosośzdrowie_na_talerzuz_roznych_stron_swiatakuchnia tajskałosoś pieczonyłosoś po tajskutom kha

Komentarze

Podobne przepisy

Kurczak z zielonym curry po tajsku

Dodane przez: edytaha

Kurczak z zielonym curry po tajsku

Inspiracją do tego dania był przepis...

Ryż z wołowiną po Tajsku

Dodane przez: KrystynaAleksandra

Ryż z wołowiną po Tajsku

Do jej przyrządzenia skusiła mnie...

Mięsne kulki po tajsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Mięsne kulki po tajsku

Jestem kucharzem, uczyłem się gotować...

zupa ku

Dodane przez: dusiowa

Krem z kukurydzy po tajsku

kukurydziana zupa na sposób tajski

Grillowane piersi z kurczaka po tajsku

Dodane przez: Darmiona

Grillowane piersi z kurczaka po tajsku

Szaszłyczki z kurczaka marynowane...

CZERWONE CURRY Z KREWETKAMI PO TAJSKU

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CZERWONE CURRY Z KREWETKAMI PO TAJSKU

Nasyci, rozgrzeje i sprawi, ze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE