Łosoś w maśle z cytryną to klasyk. Gdy dodamy do tego kilka listków drobno posiekanej mięty i łyżeczkę startego imbiru, pieczona ryba nabiera nowego smaku.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
łOSOś, MASłO, CYTRYNA, MIęTA, IMBIR, SóL, PIEPRZ:
- łosoś świeży: 2 sztuki
- masło miękkie (temp. pokojowa): 50 gramów
- cytryna (wyciśnięty sok): 0.5 sztuki
- skórka z cytryny starta: 0.5 sztuki
- mięta - listki: 10 sztuk
- imbir świeży starty: 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
Łosoś pieczony w maśle cytrynowo-miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.
Masło roztapiamy, dodajemy sok z cytryny, posiekaną miętę, startą skórkę z cytryny i starty imbir. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Takie masło rozsmarowujemy po obu stronach każdego fileta.
2.Wkładamy do naczynia żaroodpornego stroną ze skórą do góry i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie przewracamy łososia na drugą stronę, tak aby skóra była na dole, i pieczemy kolejne 8-10 minut.
Komentarze