Łosoś pieczony w maśle cytrynowo-miętowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Łosoś w maśle z cytryną to klasyk. Gdy dodamy do tego kilka listków drobno posiekanej mięty i łyżeczkę startego imbiru, pieczona ryba nabiera nowego smaku.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • łOSOś, MASłO, CYTRYNA, MIęTA, IMBIR, SóL, PIEPRZ:
    - łosoś świeży: 2 sztuki
    - masło miękkie (temp. pokojowa): 50 gramów
    - cytryna (wyciśnięty sok): 0.5 sztuki
    - skórka z cytryny starta: 0.5 sztuki
    - mięta - listki: 10 sztuk
    - imbir świeży starty: 1 łyżeczka
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś pieczony w maśle cytrynowo-miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łosoś pieczony 1. Filety łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Piekarnik nagrzewamy do 200 st.
    Masło roztapiamy, dodajemy sok z cytryny, posiekaną miętę, startą skórkę z cytryny i starty imbir. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Takie masło rozsmarowujemy po obu stronach każdego fileta.
  • 2. Wkładamy do naczynia żaroodpornego stroną ze skórą do góry i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie przewracamy łososia na drugą stronę, tak aby skóra była na dole, i pieczemy kolejne 8-10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś pieczony Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować