Takie danie polecam na rodzinne spotkanie, z przyjaciółmi. Ryż dobrze przyprawiony z ananasem i mango. Łosoś pyszny z nutą cytryny.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300 g ryżu
3 łyżki sosu sojowego jasnego
łyżka miodu
sok z połowy dużej cytryny
pieprz cytrynowy
3 łyżki oleju z awokado
250 g mango mrożone
250 g ananasa mrożonego
800 g świeżego łososia
olej z awokado
sól do smaku
pieprz cytrynowy
plastry cytryny
natka pietruszki
koperek
Łosoś pieczony na ryżu z ananasem i mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż dokładnie kilka razy wypłukać. Ugotować w osolonej wodzie i osączyć na sicie. Przełożyć do miseczki i dodać olej z awokado, sos sojowy, miód, sok z cytryny, pieprz cytrynowy. Dodać mango, ananasa. Wymieszać dodać sól do smaku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ładnie wyrównać.
Łososia oczyścić, delikatnie umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Podzielić na porcje. Delikatnie posmarować olejem z awokado i oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Ułożyć na ryżu. Na każdej porcji łososia ułożyć po plasterku cytryny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 - 20 min.
Przed podaniem udekorować natką pietruszki i koperkiem.
Smacznego.
Komentarze