Łosoś na zielonym posłaniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny, przyprawiamy solą i mielonymi płatkami chili. Sos przekładamy do woreczka foliowego, w którym odcinamy rożek. To nam pozwoli wygodnie dozować sos do porcji sałatki.
2.Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w grubsze ćwierćplasterki, mieszamy z posiekanym szczypiorem i rozkładamy do 4 szklanych pucharków lub salaterek. Ogórki polewamy niewielką ilością sosu.
3.Sałatę myjemy, osuszamy i rozdrabniamy (ja kroję w paseczki nożem ceramicznym, ale można porwać palcami). Układamy w salaterkach i skrapiamy sosem.
4.Awokado przekrawamy, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny i wykładamy na sałatę. Polewamy pozostałym sosem.
Komentarze