Łosoś na zielonym posłaniu

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Łosoś wędzony na gorąco podany na sałatce z zielonych warzyw. Lekka, pyszna przekąska.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała główka sałaty rzymskiej
    6 małych ogórków gruntowych (o. 300 g)
    1 owoc awokado
    3 łyżki posiekanego szczypioru
    125 g łososia wędzonego na gorąco
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    4 łyżeczki soku z cytryny
    sól
    mielone płatki chili
    gałązki koperku i plasterki cytryny do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przekąski

Łosoś na zielonym posłaniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny, przyprawiamy solą i mielonymi płatkami chili. Sos przekładamy do woreczka foliowego, w którym odcinamy rożek. To nam pozwoli wygodnie dozować sos do porcji sałatki.
  • 2. Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w grubsze ćwierćplasterki, mieszamy z posiekanym szczypiorem i rozkładamy do 4 szklanych pucharków lub salaterek. Ogórki polewamy niewielką ilością sosu.
  • 3. Sałatę myjemy, osuszamy i rozdrabniamy (ja kroję w paseczki nożem ceramicznym, ale można porwać palcami). Układamy w salaterkach i skrapiamy sosem.
  • 4. Awokado przekrawamy, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny i wykładamy na sałatę. Polewamy pozostałym sosem.
  • 5. Na wierzchu układamy kawałki łososia, dekorujemy gałązkami koperku i ćwiartkami plastrów cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Łosoś wędzony Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować