Łosoś na pieczonych burakach

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit
  • 1 godz. 30 min

Połączenie swojskiego buraka z wykwintnym łososiem zaskakuje nie tylko pięknym kolorem, ale teżznakomitym smakiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg fileta z łososia bez skóry
    sok z cytryny
    50 dag buraków
    1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
    2,5 łyżki cukru
    sól, pieprz
    kilka kropel sosu tabasco
    ząbek czosnku
    pęczek koperku
    kilka gałązek szczypiorku
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś na pieczonych burakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny. Cukier mieszamy z 1,5 łyżki soli. Oprószamy rybę. Wstawiamy na 8 godzin do lodówki. Następnie kroimy na porcje. Wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 20 minut w temp. 190 °C.
  • 2. Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy ok. godziny w 180 °C. Studzimy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. Koperek i szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy
  • 3. Buraki mieszamy ze śmietaną, czosnkiem i zieleniną. Doprawiamy solą, pieprzem i tabasco, mieszamy. Na zimne buraki wykładamy ciepłego łososia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować