Łosoś na parze z sosem

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Chodzę do gimnazjum. Gdy odrobię lekcje, chętnie gotuję.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 dzwonka łososia
    4 marchewki
    4 gałązki tymianku
    sos sojowo-grzybowy
    ocet balsamiczny
    2 liście laurowe
    sól, 3 ziarna ziela angielskiego
    łyżka mąki
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Łosoś na parze z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tymianek myjemy i osuszamy. Z dwóch gałązek obrywamy listki. Łososia myjemy i osuszamy. Z obu stron skrapiamy octem, oprószamy solą i obficie polewamy sosem. Posypujemy tymiankiem. Chłodzimy ok. godziny.
  • 2. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w 3-mm plastry. W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę z zielem, liśćmi laurowymi i gałązkami tymianku. Na wkładkę wsypujemy marchewkę i gotujemy ok. 15 minut. Wkładamy łososia i gotujemy jeszcze ok. 20 minut.
  • 3. Sos: masło roztapiamy, wsypujemy mąkę i mieszamy. Mieszamy z odrobiną wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet Sos sojowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować