Łosoś na parze z płatkami czosnku

0 (0 ocen)

Łosoś od pewnego czasu stał się bardzo popularna rybą, za sprawą smacznego, zwartego mięsa i wysokiej zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecam przygotować tą pyszna rybę na parze z sokiem i skórką z cytryny oraz płatkami czosnku. Tak podana jest nie tylko bardzo smaczna ale i lekka.

Składniki:

  • 4 kawałki łososia
    4 ząbki czosnku
    2 łodyżki selera naciowego
    sól
    słodka papryka
    majeranek
    cząber
    sok i skórka z cytryny niewoskowanej

Łosoś na parze z płatkami czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płat łososia kroimy na podłużne porcje. Wyciągamy pęsetą ości, skrobiemy łuski. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kawałki ryby przyprawiamy solą, słodka papryką, majerankiem i cząbrem. Z cytryny ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Polewamy rybę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie płatki. Seler naciowy myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek i seler dodajemy do ryby. Tak zamarynowaną pozostawiamy w lodówce w szczelnym pojemniku na kilka godzin.
    Na sitku naczynia do gotowania na parze umieszczamy kawałki ryby. Wykładamy na nią marynatę z warzywami. Gotujemy na parze 10-15 minut.
    Serwujemy z zielonymi warzywami i ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy