Łosoś muśnięty szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata na łososia
4 łyżki oliwy, 2 łyżki olej posiekany koper, pieprz ziołowy, cytrynowy, sól, swiezy pieprz, 2 ząbki czosnku.
Łososia trzymamy w tej zalewie ok. godziny
Szpinak myjemy, siekamy , na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dusimy szpinak, dodajemy 2-3 łyżeczki pesto i 1 szt ząbek czosnku. oprawiamy do smaku w/g uznania - odstawiamy
Ziemniaka gotujemy w mundurkach do miekkośći w osolonej wodzie, na patelnie rozgrzewamy 2 łyżki masła i ziemniaka smażymy na rumiano z przyprawamii do ziemniaków.
Łososia wyjmujemy z zalewy, nastawiamy piekarnik ,kładziemy na blachę polewamy lekko zalewa i pieczemy 160 stopni 20 minut
Porady
w między czasie gdy pieczemy 20 minut łososia spokojnie mozna ugotować ziemniaki i zrobić szpinak i wszystko podać razem cieplutkie !
Smacznego
Komentarze