Przystawka wykwintna i jednocześnie nieskomplikowana, pasuje niemal na wszystkie uroczystości i zawsze zachwyca gości nie tylko wyglądem lecz głównie smakiem. Polecam :)
Składniki:
400 - 500 g świeżego fileta z łososia ze skórą
1 płaska łyżka grubej soli
1 płaska łyżka cukru kryształu
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
zmielone płatki chili na czubku noża (uważać bo przyprawa bardzo ostra)
po dwie łyżki oliwy, soku z cytryny i czystej wódki do zalania ryby
2 łyżki świeżego lub 1 mrożonego, posiekanego koperku
Łosoś marynowany na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia dokładnie oczyścić z ości, osuszyć w ręczniku papierowym, natrzeć mieszanką soli, cukru i pieprzu mielonego, lekko oprószyć zmielonym chili, umieścić w miseczce szklanej lub metalowej.
Polać marynatą z oliwy, wódki i soku z cytryny, wierzch obficie posypać koperkiem.
Naczynie zamknąć lub zafoliować i odstawić do lodówki na 3 doby, w czasie marynowania ze dwa razy na dzień potrząsnąć naczyniem aby marynata równomiernie pokryła rybę.
2.Przed podaniem delikatnie zeskrobać koper z powierzchni, kroić pod ukosem tak aby skóra została na desce.
3.Na talerzu posypać jeszcze swieżo mielonym pieprzem, udekorować zieleniną i limonką.
Komentarze