Łosoś marynowany

4.48 (192 ocen)

Przysmak skandynawski, teraz i mój - alternatywa dla łososia wędzonego ma zimno, ma jednak tę przewagę, że własnoręcznie zrobiony i o połowę tańszy.

Składniki:

  • 0,5 kg świeżego fileta z łososia ze skórą najlepiej grubsza część tzw.polędwica
    1,5 łyżki grubej soli
    1,5 łyżki cukru kryształu
    1 płaska łyżeczka grubo zmielonego białego pieprzu
    3-4 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Łosoś marynowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1jsy3iw 1. Fileta oczyścić z łusek i ości, obficie skropić sokiem z cytryny,
    odstawić na 15 minut
    Po tym czasie posypać grubo mieszanką soli , cukru i pieprzu.
    Posypać z obu stron koperkiem, włożyć do woreczka, ułożyć w miseczce i obciążyć talerzykiem.
    Wstawić do lodówki na 2 - 3 doby, w tym czasie 2 razy dziennie woreczek z zawartością przewrócić.
    Przed podaniem usunąć przyprawy, ułożyć na desce skórą w dół i ostrym nożem kroić ukośne cienkie plastry. Można podać z ulubionym sosem na zimno.

    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować