0,5 kg świeżego fileta z łososia ze skórą najlepiej grubsza część tzw.polędwica
1,5 łyżki grubej soli
1,5 łyżki cukru kryształu
1 płaska łyżeczka grubo zmielonego białego pieprzu
3-4 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania przepisu:
Łosoś marynowany
1.
Fileta oczyścić z łusek i ości, obficie skropić sokiem z cytryny,
odstawić na 15 minut
Po tym czasie posypać grubo mieszanką soli , cukru i pieprzu.
Posypać z obu stron koperkiem, włożyć do woreczka, ułożyć w miseczce i obciążyć talerzykiem.
Wstawić do lodówki na 2 - 3 doby, w tym czasie 2 razy dziennie woreczek z zawartością przewrócić.
Przed podaniem usunąć przyprawy, ułożyć na desce skórą w dół i ostrym nożem kroić ukośne cienkie plastry. Można podać z ulubionym sosem na zimno.
SMACZNEGO
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze