Łosoś marynowany

  • wyświetlono: 970 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przysmak skandynawski, teraz i mój - alternatywa dla łososia wędzonego ma zimno, ma jednak tę przewagę, że własnoręcznie zrobiony i o połowę tańszy.

1545998009610

Składniki

0,5 kg świeżego fileta z łososia ze skórą najlepiej grubsza część tzw.polędwica
1,5 łyżki grubej soli
1,5 łyżki cukru kryształu
1 płaska łyżeczka grubo zmielonego białego pieprzu
3-4 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Łosoś marynowany

  • image-1jsy3iw1. Fileta oczyścić z łusek i ości, obficie skropić sokiem z cytryny,
    odstawić na 15 minut
    Po tym czasie posypać grubo mieszanką soli , cukru i pieprzu.
    Posypać z obu stron koperkiem, włożyć do woreczka, ułożyć w miseczce i obciążyć talerzykiem.
    Wstawić do lodówki na 2 - 3 doby, w tym czasie 2 razy dziennie woreczek z zawartością przewrócić.
    Przed podaniem usunąć przyprawy, ułożyć na desce skórą w dół i ostrym nożem kroić ukośne cienkie plastry. Można podać z ulubionym sosem na zimno.

    SMACZNEGO

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosośzdrowie_na_talerzurybaz_roznych_stron_swiataprzystawkaświętauroczystość

Komentarze

Podobne przepisy

marynowana tilapia

Dodane przez: ssylwia

Marynowana tilapia

Ryba jako jedno z dań głównych...

Szparagi marynowane

Dodane przez: adela7

Szparagi marynowane

Pyszny dodatek do obiadu

jajka marynowane

Dodane przez: lidien

Marynowane jajka

Jajka które zachwycą gości nie...

Płotki marynowane

Dodane przez: Cafe Babilon_Laura

PŁOTKI MARYNOWANE

Zawsze lubiłam marynowaną rybę...

Śledzie marynowane ( po wiejsku)

Dodane przez: JOANNA 55a

Śledzie marynowane po wiejsku

Śledzie marynowane po wiejsku smakują...

Jajka marynowane

Dodane przez: JustKuchcik

Jajka marynowane

Jajka w zalewie octowej na dwa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE