Łosoś grilowany podany w towarzystwie zielonych szparagow i salatki a´la cesar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łosoś podzielic na 4 czesci . Kazda czesc doprawic sola i pieprzem,natrzec delikatnie tymiankiem (wczesnie nalezy go delikatnie rozetrzec w palcach ,aby wydobyc aromat tymianku) ,skropic sokiem z cytryny lub limonki od strony bez skory.
2.Odstawic na moment w chlodne miejsce.
3.Szparagi oczyscic i odciac twarda czesc.
4.Salate umyc i porwac na mniejsze kawalki. Pomidory umyc i pokroic na polowki lub cwiartki.Ser Fetta pokroic na male kawalki.Cebule kroimy w drobna kosteczke Chleb tostowy pokroic na kwadrciki i zrobic grzanki na dobrze rozgrzanej patelni z odrobina masla.
Z musztardy ,octu winnego i oleju ,soli ,pieprzu i cukru -ucieramy jednolity dresing.
5.Rozgrzewamy grilla lub patelnie grillowa ,smarujemy delikatnie olejem. Łosoś kladziemy na patelni od strony skory i grillujemy (lub na patelni smazymy) okolo 8 minut . Odwracamy na druga strone i grilujemy okolo 4 min. w zaleznosci od grubosci kawalkow.
6.W tym samym czasie rozgrzewamy patelnie na ktorej smazymy szparagi .Do smazenia uzywamy masla. Szpargi smazymy okolo 10 min.
7.Skladniki na salatke laczymy z dresingiem . Wszystko ukladamy na cieplych talerzach .
Komentarze