ŁOSOŚ CZOSNKOWO-KOPERKOWY ZAPIEKANY Z ZIEMNIAKAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Prosty i szybki sposób na łososia.

  • 30 min

Składniki:

  • 2-3 kawałki łososia
    3-4 ząbki czosnku
    garść posiekanego koperku
    1 cytryna
    przyprawa do ryb
    1 kg ziemniaków
    przyprawa do ziemniaków
    olej

Łosoś czosnkowo-koperkowy zapiekany z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W moździeży utrzeć sok z cytryny z koperkiem
    i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Włożyć do lodówki.
  • 2. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową,
    natrzeć delikatnie masłem i ułożyć kawałki delikatnie ponacinanego łososia (skórą do dołu).
  • 3. Na łososia dać odrobinę stopionego masła i ułożyć przygotowaną pastę.
    Sokiem podlewamy kawałki łososia.
  • 4. Rybę posypać przyprawą do ryb.
  • ŁOSOŚ CZOSNKOWO-KOPERKOWY ZAPIEKANY Z ZIEMNIAKAMI 5. Ziemniaki pokroić w talarki, skropić olejem
    i posypać przyprawą do ziemniaków. Przemieszać i ułożyć w naczyniu.
  • 6. Całość przykryć pokrywą lub włożyć do worka
    i piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 minut.
  • ŁOSOŚ CZOSNKOWO-KOPERKOWY ZAPIEKANY Z ZIEMNIAKAMI 7. Przed końcem pieczenia (10 minut wcześniej) odkryć łososia
    i ziemniaki aby troszkę się spiekły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy