Łosoś curry z salsą owocową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kuchnia UK

  • 30 min

Składniki:


  • średni filet z łososia
    łyżka curry
    mango
    10 truskawek
    4 szalotki
    4 cm imbiru
    sok z 1 cytryny
    łyżka miodu
    1/2 łyżeczki pasty sambal oelek
    garść kolendry
    łyżeczka oleju sezamowego
    oliwa
    sól ,pieprz

Łosoś curry z salsą owocową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia pokroiłem na 4 mniejsze filety. Każdy oprószyłem curry i pieprzem , skropiłem oliwą i lekko wtarłem w filety. Odstawiłem .

    Sos : truskawki , mango , szalotki , starty imbir sok z limonki , miód , pastę sambal oelek , kolendrę , olej sezamowy połączyłem . Delikatnie wymieszałem , doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem na 15 minut ,aby smaki i aromaty się połączyły/

    Rozgrzałem patelnie grillową z rowkowanym dnem , włożyłem filety z łososia. Smażyłem 3 minuty do zrumienienia , odwróciłem ja na drugą stronę . Smażyłem 2 minuty , zdjąłem z ognia . odstawiłem na 5 minut. Podałem na ogrzanym talerzu z porcją owocowej salsy.
    Można podać z ryżem ugotowanym na sypko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy