Łopatka zapiekana z miodową kapustą i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

12 kwietnia mój mąż obchodził urodziny. Jak co roku miałam problem z wymyśleniem dania na ciepło. Tydzień wcześniej będąc na obiedzie u babci zajadałam się delikatnym mięsem w obłędnie smacznej kapuście. Widząc jak nam bardzo smakuje, babcia podzieliła się ze mną przepisem

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z łopatki
    1 kg kiszonej kapusty
    1/2 kg wędzonego surowego boczku
    500 ml jasnego piwa
    5 ząbków czosnku
    3 cebule
    3 łyżki miodu
    1 łyżka świeżego imbiru
    1/2 cytryny
    masło
    kolendra, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Łopatka zapiekana z miodową kapustą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-27ph24t 1. 1. Wszystko smażymy na jednej patelni.

    Łopatkę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na większe kawałki. Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy go na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy tak długo, aż się lekko wytopi i zarumieni. Przekładamy do miski.


    2. W tym samym naczyniu co smażyliśmy boczek, podsmażamy również kawałki łopatki. Zarumienione mięso przekładamy na talerz i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i 1 łyżeczką świeżo zmielonej kolendry.
  • image-0areyys 2. 3. Cebulę obieramy i kroimy w cząstki, a czosnek w cienkie plasterki.
  • image-0yhelry 3. 4. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. a następnie przekładamy do osobnego naczynia.
  • image-0j9shm9 4. 5. Kilogram kapusty kiszonej odsączamy z nadmiaru wody i wrzucamy na patelnię (bez krojenia w drobne kawałki), dodajemy 1 łyżkę masła, 1 łyżeczkę roztartej w moździerzu kolendry, 1 łyżkę miodu, sok i skórkę z połowy cytryny i starty imbir. Smażymy ok 8 minut, aż kapusta lekko się zarumieni.

    6. Do dużego naczynia do zapiekania (u mnie to były dwa ceramiczne naczynia) przekładamy 2/3 kapusty i posypujemy ją boczkiem.
  • image-23bcqns 5. 7. Na boczku z kapustą układamy kawałki mięsa i posypujemy je cebulą z czosnkiem.
  • image-1tpw8ju 6. 8. Do pozostałej kapusty dodajemy 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę kolendry i pół litra piwa. Dusimy pod przykryciem ok 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • image-032gt88 7. 9. Na wierzch naszej zapiekanki wylewamy kapustę z piwem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Danie pieczemy 2 godziny w 170*C. 10. Zapiekankę podajemy z ziemniaczkami i ogórkiem.



    SMACZNEGO :-)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/04/opatka-zapiekana-z-miodowa-kapusta-i.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Łopatka Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować