Łopatka z warzywami z szybkowaru

4.47 (156 ocen)

  • 50 min

Szybki obiadek z jednego garnka .Jeżeli ktoś nie ma szybkowaru to potrawę można zrobić w garnku z grubym dnem . Oczywiście wydłuży to czas przygotowania.

  • 50 min

Składniki:

  • 2-3 kawałki łopatki
    10-14 małych ziemniaków
    4 marchewki
    1 seler
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    natka pietruszki
    sól,pieprz
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.47 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka z warzywami z szybkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Obsmażamy łopatkę . 1. Łopatkę solimy i pieprzymy a następnie obsmażamy na oleju i maśle przez 5 minut z każdej strony .Podlewamy 100 ml wody zamykamy szybkowar na 20 minut.
  • Przygotowujemy jarzyny. 2. Jarzyny obieramy i kroimy w grube kawałki , cebulę kroimy na ósemki .
  • Wyjmujemy mięso z szybkowaru. 3. Wyjmujemy mięso z szybkowaru .
  • Wrzucamy warzywa. 4. Na powstały sos wrzucamy pokrojoną marchew i dusimy bez przykrycia 5 minut ( w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody pamiętając aby była jej minimalna ilość ). Wrzucamy seler , cebulę ,czosnek . Mieszamy i dusimy kolejne 5 minut bez przykrycia.
  • Dodajemy ziemniaki i natkę. 5. Dodajemy ziemniaki i natkę .Przyprawiamy pieprzem i solą . Całość mieszamy na wierzch układamy mięso i zamykamy szybkowar . Dusimy 7 minut . Otwieramy szybkowar wyjmujemy delikatnie gorące mięsko i mieszamy delikatnie warzywa sprawdzając stan ugotowania ziemniaków i ich przyprawienie . Jeżeli powstało za dużo sosu to trzeba go szybko odparować . Miękki warzywa wykładamy na półmisek a na wierzch wykładamy mięso .

Porady

Ważne jest aby nie rozgotować warzyw i aby nie było za dużo płynu w garnku .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować