Łopatka z warzywami

5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zapiekanka jest pyszna, aromatyczna, zdrowa i kolorowa. Każdemu zasmakuje.

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki
    1 kg ziemniaków
    2 pomidory
    czerwona papryka
    4 marchewki
    po łyżeczce ostrej mielonej papryki oraz suszonej bazylii, kolendry i natki pietruszki
    2 łyżki oleju
    100 ml białego wina
    pęczek koperku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Oprószamy ziołami i przyprawami. Skrapiamy winem i olejem. Mieszamy. Chłodzimy 2 godziny.
  • 2. Pomidory i paprykę myjemy i osuszamy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w paski, pomidory w ćwiartki. Koperek myjemy, osuszamy i rwiemy na pojedyncze gałązki.
  • 3. Ziemniaki i marchewki obieramy, myjemy i kroimy w małe kawałki. Mieszamy
    z mięsem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 35 minut w 180 °C. Następnie dodajemy paprykę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Pomidor Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować