Łopatka z serem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę umyć, wysuszyć, podzielić na 4 części. Każdą część rozciąć na płaty.
2.Mięso natrzeć dość obficie solą i pieprzem cytrynowym. Włożyć na noc do lodówki.
3.Brzoskwinie przełożyć do miski, dodać posiekany czosnek, rzeżuchę, kurkumę i imbir. Całość rozetrzeć widelcem na pastę.
4.Zamarynowane mięso rozłożyć na płasko. Każdy płat przekryć żółtym serem oraz porcją pasty brzoskwiniowej.
5.Zwinąć jak rolady i związać bawełnianą nicią.
6.Oliwę wymieszać ze sporą ilością papryki w proszku. Przygotowane zawiniątka posmarować paprykową oliwą.
7.Każdą roladę zawinąć dość ciasno w papier do pieczenia (w podobny sposób, jak zawija się cukierki), boki dokładnie spinając. Przełożyć do formy do pieczenia (24 x 39). Pozostawić na ok. 60 min.
8.Następnie włożyć do piekarnika i piec 70 min (200 st. C).
Komentarze