Łopatka z serem i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Wyśmienite pieczyste na rodzinny obiad. Mięsko po wystudzeniu może posłużyć jako domowa wędlina na kanapki.

Składniki:

  • 1,8 - 2 kg łopatki wieprzowej bez kości

    Do natarcia mięsa:
    sól
    pieprz cytrynowy

    Nadzienie:
    4 brzoskwinie bez skóry z syropu
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej rzeżuchy
    100 g żółtego sera
    szczypta kurkumy
    szczypta imbiru

    Pasta do posmarowania mięsa:
    3 łyżki oliwy
    papryka słodka mielona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Łopatka z serem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łopatka z serem i brzoskwiniami 1. Łopatkę umyć, wysuszyć, podzielić na 4 części. Każdą część rozciąć na płaty.
  • Łopatka z serem i brzoskwiniami 2. Mięso natrzeć dość obficie solą i pieprzem cytrynowym. Włożyć na noc do lodówki.
  • Łopatka z serem i brzoskwiniami 3. Brzoskwinie przełożyć do miski, dodać posiekany czosnek, rzeżuchę, kurkumę i imbir. Całość rozetrzeć widelcem na pastę.
  • Łopatka z serem i brzoskwiniami 4. Zamarynowane mięso rozłożyć na płasko. Każdy płat przekryć żółtym serem oraz porcją pasty brzoskwiniowej.
  • Łopatka z serem i brzoskwiniami 5. Zwinąć jak rolady i związać bawełnianą nicią.
  • Łopatka z serem i brzoskwiniami 6. Oliwę wymieszać ze sporą ilością papryki w proszku. Przygotowane zawiniątka posmarować paprykową oliwą.
  • Łopatka z serem i brzoskwiniami 7. Każdą roladę zawinąć dość ciasno w papier do pieczenia (w podobny sposób, jak zawija się cukierki), boki dokładnie spinając. Przełożyć do formy do pieczenia (24 x 39). Pozostawić na ok. 60 min.
  • Łopatka z serem i brzoskwiniami 8. Następnie włożyć do piekarnika i piec 70 min (200 st. C).
  • Łopatka z serem i brzoskwiniami 9. Przed podaniem z łopatki usunąć sznurek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować