Łopatka z sarny z niedźwiedziowymi kluskami

5 (172 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pysznie, zdrowo i kolorowo

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 podzielona na kawałki łopatka z sarny
    1 cebula
    2 marchewki
    4 ziemniaki
    900 ml słoik pomidorów
    łyżka masła klarowanego do smażenia
    sól i pieprz do smaku
    Kluski niedźwiedziowe:
    szklanka mąki krupczatki
    1 jajko
    1/4 łyżeczki soli
    czubata łyżka zmiksowanego czosnku niedźwiedziowego
    2 łyżki świeżego masła
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Sosy

Łopatka z sarny z niedźwiedziowymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę obsmażamy na maśle, dodajemy cebulę i resztę warzyw pokrojonych w kawałki. Wlewamy pomidory przyprawiamy do smaku - dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Zagniatamy kluski - wszystkie składniki łączymy razem (można w robocie). Ciasto dzielimy na pół i każdą część wałkujemy na cieniutki placek. Rozwałkowane placki smarujemy masłem, zwijamy w rulon, kroimy na kawałki i dodajemy do mięsa z warzywami. Dusimy jeszcze około 30 minut.

Porady

Jeśli ciasto na kluski jest za suche można dodać wody. Taką potrawę można przyrządzić z dowolnym z mięsem. Bez mięsa jako postne danie też jest bardzo smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować