Łopatka z nutką kminku

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszne mięsko w aromatycznym sosie z kminkową nutką;)

  • 10 min

Składniki:

  • około kg łopatki wieprzowej
    2 łyżki planty, lub smalcu
    2 łyżeczki kminku
    2-3 listki laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    8-10 kulek pieprzu, może być kolorowy
    2 duże ząbki czosnku
    2 łyżki słodkiej sproszkowanej papryki
    Kucharek lub przyprawa uniwersalna( najlepsza własna, domowa)około łyżeczki ( wg smaku)
    łyżka śmietany
    2 łyżki mąki

Łopatka z nutką kminku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łopatka z nutką kminku 1. Mięso myję i osuszam, kroję na 4-5 części. W rondlu rozgrzewam tłuszcz, i obsmażam mięso z każdej strony, jak mięsko puści sok dodaję przyprawy, listek, ziele, pieprz, czosnek pokrojony w plasterki i kminek. Mieszam cały czas aby się nie przypaliło. W między czasie gotuję wodę w czajniku, i zalewam goracą wodą mięso. Dodaję paprykę i przyprawę uniwersalna. Duszę około półtorej godziny ( zależy od mięsa) . Po tym czasie zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną. Podaję z ziemniakami i z zieloną fasolką szparagową. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy