Pyszne mięsko w aromatycznym sosie z kminkową nutką;)
10 min
Składniki:
około kg łopatki wieprzowej
2 łyżki planty, lub smalcu
2 łyżeczki kminku
2-3 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
8-10 kulek pieprzu, może być kolorowy
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki słodkiej sproszkowanej papryki
Kucharek lub przyprawa uniwersalna( najlepsza własna, domowa)około łyżeczki ( wg smaku)
łyżka śmietany
2 łyżki mąki
Łopatka z nutką kminku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myję i osuszam, kroję na 4-5 części. W rondlu rozgrzewam tłuszcz, i obsmażam mięso z każdej strony, jak mięsko puści sok dodaję przyprawy, listek, ziele, pieprz, czosnek pokrojony w plasterki i kminek. Mieszam cały czas aby się nie przypaliło. W między czasie gotuję wodę w czajniku, i zalewam goracą wodą mięso. Dodaję paprykę i przyprawę uniwersalna. Duszę około półtorej godziny ( zależy od mięsa) . Po tym czasie zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną. Podaję z ziemniakami i z zieloną fasolką szparagową. Smacznego.
Komentarze