Łopatka z marchewką i groszkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne połączenie skałdników

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wieprzowina łopatka: 1 kilogram
    - marchewka: 10 sztuk
    - groszek konserwowy - puszka: 1 sztuka
    - pomidory w puszce, krojone: 1 sztuka
    - bazylia otarta: 1 łyżka
    - tymianek: 1 łyżeczka
    - pieprz ( do smaku): 2 szczypty
    - olej lub oliwa do smażenia około: 4 łyżki
    - cebula posiekana: 2 sztuki
    - kostka rosołowa warzywna/wołowa: 2 sztuki
    - mąka pszenna (np. tortowa ): 2 łyżeczki
    - majonez: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Łopatka z marchewką i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę kroimy w paski i oprószamy bazylią i tymiankiem.
    Marchewki obieramy i kroimy w cienkie talarki ,
    Cebule w piórka.
    Groszek odcedzamy z zalewy .
    W dość dużym rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oleju wrzucamy cebule podsmażamy .Dodajemy pokrojoną łopatkę i dusimy do miękkości .Podlewamy wodą .Dodajemy 2 kostki warzywne lub cielęce. Dodajemy marchewkę i gotujemy aż będzie miękkie mięso i marchewka .Pod koniec gotowania dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą i groszek .
    Doprawiamy do smaku pieprzem .2 łyżki mąki i 2 łyżki majonezu rozrabiamy w 1 szklance wody ,mieszamy i wlewamy do rondla .Gotujemy 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować