Łopatka w zielonej czubrycy i sosie winno-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w większą kostkę, umieścić w pojemniku i wymieszać dokładnie ze składnikami marynaty.
Pojemnik zamknąć i odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć na nim mięso, dokładając po kawałku, żeby nie puściło soku.
Pod koniec obsmażania dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć do zeszklenia.
Podlać kieliszkiem wina i taką samą ilością wody, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
W międzyczasie sprawdzać, czy płyn za mocno nie odparował, i w razie czego podlewać wodą.
Na koniec zaprawić kremówką i mąką rozmieszaną z niewielką ilością wody.
W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.
Porady
Zamiast łopatki, do gulaszu można użyć szynki wieprzowej.
Komentarze