Łopatka w zielonej czubrycy i sosie winno-śmietanowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 5 osób

Jeden z lepszych gulaszy, jaki ostatnio jadłam, mięsko niezwykle aromatyczne, solidnie doprawione, rozpływające się w ustach.

  • 50 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 60 dag łopatki wieprzowej
    MARYNATA:
    2 łyżki oleju
    1,5 łyżki zielonej czubrycy
    1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
    szczypta granulowanego czosnku
    PONADTO:
    2 łyżki oleju
    1 cebula
    kieliszek czerwonego wytrawnego wina (125 ml)
    sól
    świeżo mielony pieprz
    6 łyżek śmietanki kremówki
    1 łyżeczka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Dania główne Gulasz

Łopatka w zielonej czubrycy i sosie winno-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w większą kostkę, umieścić w pojemniku i wymieszać dokładnie ze składnikami marynaty.
    Pojemnik zamknąć i odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
    W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć na nim mięso, dokładając po kawałku, żeby nie puściło soku.
    Pod koniec obsmażania dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć do zeszklenia.
    Podlać kieliszkiem wina i taką samą ilością wody, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
    W międzyczasie sprawdzać, czy płyn za mocno nie odparował, i w razie czego podlewać wodą.
    Na koniec zaprawić kremówką i mąką rozmieszaną z niewielką ilością wody.
    W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.

Porady

Zamiast łopatki, do gulaszu można użyć szynki wieprzowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwone wino Łopatka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.47 (204 ocen)

Zdobywca nagrody

grzyby mięso

To może cię zainteresować