Łopatka w sosie śmietanowo-prowansalskim

4.5 (166 ocen)

Pyszny obiadek

Składniki:

  • 0,80dkg-Łopatki
    przyprawa uniwersalna,pieprz,przyprawa do gyrosa ,
    3-łyzki keczupu
    1-łyzeczka musztardy słodkiej
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    mała śmietana 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka w sosie śmietanowo-prowansalskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę przyprawiamy wszystkimi przyprawami i smarujemy keczupem i musztardą.
  • 2. Wkładamy do naczynia żaroodpornego na 60 minut na 180 stopni.
  • 3. Po upieczeniu wyciągamy mięso i kroimy w grube plastry, powinien powstać sos własny jednak jak będzie go mało należy podlać wodą (pół szklanki) z powrotem wkładamy plastry mięsa do naczynia i dusimy około 20 minut.
  • 4. Po upływie 20 minut wlewamy śmietanę z ziołami do mięsa i dusimy 10 minut, następnie wyciągamy mięso a powstały sos przelewamy do garnka i zagęszczamy(2łyżki mąki i 5 łyżek wody wszystko mieszamy na jednolitą zawiesinę bez grudek)wlewamy do sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kurczak w sosie prowansalskim

To może cię zainteresować