Łopatka w sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

mięso+ sos chrzanowy= super!

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki
    100 g chrzanu
    250 ml bulionu
    200 ml śmietany 18%
    40 g bułki tartej
    żółtko
    łyżeczka musztardy
    sól, pieprz

Łopatka w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na plastry, doprawiamy solą i pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
    Wkładamy do piekarnika. Piekłam 1,5 h na najmniejszym ogniu. Do bulionu dodajemy chrzan i gotujemy 20 min. Dodajemy śmietanę i bułkę tartą. Gdy sos będzie gęsty zdejmujemy go z ognia i dodajemy żółtko wymieszane z musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso polewamy sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy