Składniki:
1 kg łopatki w jednym kawałku
5 dag soli peklowej
1 paczka majeranku
5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
Plastikowa osłonka do wędlin
Łopatka w majeranku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie
W Lopatke wcieramy sól peklowa. Odstawiamy na 3 dni w chłodnym miejscu. Codziennie mięso odwracamy aby równomiernie bylo otoczone solą. Po tym czasie wyjmujemy mięso, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy dokładnie majerankiem. włożyć do osłonki ziele angielskie i liście laurowe, a następnie mięso, zawiązać sznurkiem i parzyć w temperaturze do 90 stopni (Nie gotować)około 1.20h. Wystudzić w oslonce.
Porady
Wędlina najlepiej kroi się następnego dnia, idealnie smakuje z sosem chrzanowym lub żurawiną
Komentarze