Łopatka w majeranku

0 (0 ocen)

Niedawno zaczęłam sama robić wędliny. Do perfekcji jeszcze mi daleko, ale cały czas idę do przodu ;)

Składniki:

  • - ok. 1 kg łopatki wieprzowej
    - 4 łyżki majeranku
    - 1 łyżka soli
    - olej rzepakowy (ok. 0,5 szklanki)

Łopatka w majeranku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z oleju, soli i majeranku robimy marynatę. Nacieramy nią mięso, wkładamy w rękaw do pieczenia i zostawiamy na noc w lodówce.
    Pieczemy przez godzinę w temp. 180st (bez termoobiegu). Po upieczeniu mięso zostawiamy w rękawie do wystudzenia (będzie wilgotniejsze). Schładzamy w lodówce ok. 4 godzin.

Porady

Można podać z sosem chrzanowym.

Komentarze

Podobne przepisy