ŁOPATKA W KREMOWYM SOSIE

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Pyszne mięso w kremowym sosie.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa z łopatki,
    ostra papryka,
    sól,
    lubczyk,
    majeranek,
    2 listki laurowe,
    3 ziarna ziela angielskiego,
    2 ząbki czosnku,
    40 dag pieczarek,
    około 800 ml bulionu,
    2 małe cebule,
    100 g topionego serka kremowego,
    3 łyżki śmietany,
    2 łyżeczki mąki
    łyżka masła.
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Łopatka w kremowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroję w większe kawałki, cebulę siekam. Podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem ostrej papryki, soli, szczypty lubczyku oraz majerankiem.
    Pieczarki kroję w plasterki, podsmażam na łyżce masła z dodatkiem soli.
    Mięso wraz z pieczarkami przekładam do garnka, dodaję listki laurowe i ziele angielskie, zalewam bulionem. Gotuję na wolnym ogniu około 40-50 minut (aż mięso będzie miękkie).
    Śmietanę łączę z serkiem topionym, mąką i odrobiną sosu (dokładnie, aby nie było grudek), wlewam do garnka. Gotuję jeszcze przez chwilę, aby sos zgęstniał. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować