Łopatka pieczona z czosnkiem, rozmarynem i marchewką

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Pieczona wieprzowa łopatka idealnie pasuje na świąteczny stół, ale sprawdzi się również jako wędlina na kanapki.

  • 10 godz.

Składniki:

  • 800 g łopatki wieprzowej
    2 duże marchewki
    5 ząbków czosnku
    3 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki miodu
    4 łyżki oliwy
    2 gałązki rozmarynu
    1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
    1 łyżeczka kolendry w ziarnach
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka pieczona z czosnkiem, rozmarynem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łopatka pieczona z czosnkiem, rozmarynem i marchewką 1. Łopatkę umyłem, osuszyłem. W moździerzu roztarłem pieprz i kolendrę. Mieszanką dokładnie natarłem mięso ze wszystkich stron. Włożyłem do mocnego worka foliowego, wlałem sos sojowy. Czosnek pokroiłem na plasterki, które wraz z 2 gałązkami rozmarynu dodałem do mięsa. Marchewki umyłem, osuszyłem, obrałem, a następnie pokroiłem na grubsze plastry na ukos. Również dodałem do łopatki. Wsypałem jeszcze ziele angielskie i całość podlałem 2 łyżkami oliwy. Zamknąłem worek, wymasowałem przez folię mięso i wstawiłem na noc do lodówki. Następnego dnia po wyjęciu z worka oczyściłem mięso z plastrów czosnku i rozmarynu. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i przesmażyłem mięso z każdej strony. Rozgrzałem piekarnik do 170 stopni C. Na dno brytfanki wylałem troszkę oleju, położyłem połowę marchewek i część czosnku , ułożyłem na tym mięso. Dołożyłem resztę marchewek, czosnku i to co zostało z marynaty. Całość oblałem 2 łyżkami miodu, przykryłem i piekłem półtora godziny. Ostatnie 10 minut zapiekałem bez pokrywki, aby płyn odparował a mięso się zrumieniło. Po przestudzeniu podałem mięso na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować