Łopatka pieczona po meksykańsku

  • wyświetlono: 1189 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszna łopatka rozpływająca się w ustach.

Gosia123

Składniki

1 kg łopatki
2 cebule czerwone
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 pomidory
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
sól
pieprz
papryka chilli

Na marynatę do łopatki:
2 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
1 ziele angielskie
1 liść laurowy
2 ziarenka pieprzu
sól
papryka ostra
papryka słodka

Sposób przygotowania przepisu:

Łopatka pieczona po meksykańsku

  • Marynowanie łopatki1. Łopatkę, umyj, osusz, pokrój w dużą kostkę. Do miski włóż mięso, dodaj posiekany czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, wlej oliwę, posyp solą, papryką ostrą i słodką. Wszystko dokładnie wymieszaj, włóż do lodówki na ok 3 godz.
  • przygotowanie potrawy2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w plastry. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Kukurydzę i fasolkę odcedź z zalewy. Do naczynia żaroodpornego włóż połowę mięsa, na to połowę cebuli,papryk,kukurydzy, fasoli i pomidorów, posyp solą, pieprzem i papryką chilli. Na to ułóż drugą warstwę, powtarzając kolejność pierwszej.
  • Łopatka gotowa do pieczenia 3. Tak przygotowaną łopatkę piecz pod przykryciem w piekarniku 180*C ok 1 godziny i 30 min.
  • Smacznego!4. Najlepiej smakuje podane z ryżem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadkukurydzasezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatalatozimapaprykaDrugie daniefasolawiosnana każda okazjęjesieńdanie meksykańskiecebula czerwonameksykańskie daniedanie z piekarnikalopatkapapryka żóltapapryka czerwonalopatka po meksykanskulopatka w warzywachlopatka pieczonalopatka z piekarnikalopatka pieczona po meksykansku

Komentarze

Podobne przepisy

pieczona łopatka

Dodane przez: elka72

Pieczona łopatka

Takie pieczone mięsko pasuje do...

karkówka po meksykańsku

Dodane przez: anna lasocka

Karkówka po meksykańsku

Wspaniałe połączenie smaków i pyszne...

Kurczak po meksykańsku

Dodane przez: Skotka

Kurczak po meksykańsku

Szybkie, syte danie.

Cukinie faszerowane po meksykańsku

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Cukinie faszerowane po meksykańsku

W mojej kuchni cukinia zajmuje...

Muszle faszerowane po meksykańsku

Dodane przez: Martyna1991

Muszle faszerowane po meksykańsku

Apetyczne , ładnie prezentujące...

Schab po meksykańsku

Dodane przez: Dalia84

Schab po meksykańsku

Dla wielbicieli kuchni meksykańskiej.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE