Łopatka pieczona (pieczeń)

0 (0 ocen)

ulubione mięso mojego męża na kanapki, można ją również polecić jako pieczeń na zimno i na ciepło

Składniki:

  • 1 kilogram łopatki wieprzowej
    1 cebula
    2 łyżki soli
    2 łyżki majeranku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka pieprzu
    1 główka czosnku
    2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią

Łopatka pieczona (pieczeń) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miseczki. Do czosnku dodać pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak powstałą mieszanką przypraw dobrze natrzeć mięso ze wszystkich stron. Odstawić na całą noc do lodówki, aby mięso wchłonęło aromat przypraw. Cebulę obrać i pokroić na piórka. Przygotować rękaw do pieczenia. Włożyć do niego mięso razem z pokrojoną w piórka cebulą. Zamknąć worek. Mięso piec 1,5 godziny w 180 st C. Podawać pokrojone w plastry z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy