Łopatka gotowana w ziołowym wywarze

  • wyświetlono: 1932 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

ŁOPATKA JEST DOSKONAŁYM MIĘSEM NA CIEPŁO JAK I NA ZIMNO. UWIELBIAM ŁOPATKĘ NA WIELKANOCNYM STOLE Z DODATKIEM CHRZANU.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 10 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

1 łopatka w całości
1 por
1 seler
2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyża majeranku
1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki
1 łyżka bazylii
1 łyżka oregano
lubczyk
sól
woda

Sposób przygotowania przepisu:

Łopatka gotowana w ziołowym wywarze

  • składniki1. Mięso myję, wkładam do garnka, zalewam wodą i dodaję obrane warzywa i przyprawy.
  • SKŁĄDNIKI2. Wszystko zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Pozostawiamy ją w gorącej wodzie aby sobie doszła do miękkości lub podajemy po ugotowaniu.
  • WYWAR3. Po ugotowaniu kroimy na plastry.

Porady

Z pozostałego wywaru warto przygotować żurek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoobiad rodzinnywieprzowinaWielkanocświętałopatkaobiadwedlina na zimnomięso na zimnoprzepis_miesiąca1000mięso na ciepłołopatka gotowana

Komentarze

Podobne przepisy

łopatka wieprzowa

Dodane przez: deptusia

łopatka wieprzowa w sosie grzybowym

zamarynowana łopatka wieprzowa...

knedle

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Knedle ze śliwkami w wywarze cynamonowym

Tradycyjne polskie danie, które...

Schab gotowany w majonezie

Dodane przez: 2milutka

Schab gotowany w majonezie

Domowa zdrowa wędlina gotowana...

golonka gotowana w kapuście

Dodane przez: joanna30

Golonka gotowana w kapuście

Golonka, choć bardzo prosta, wymaga...

ŁOPATKA PIECZONA W CURRY

Dodane przez: suzana

ŁOPATKA PIECZONA W CURRY

Tak przygotowane mięso jest soczyste...

Łopatka duszona w kapuście

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Łopatka duszona w kapuście

Danie, które praktycznie robi się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE