Łopatka gajowego

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Powoli zaczyna się sezon na najsmaczniejsze dary lasu- grzyby. Warto go wykorzystać i uraczyć rodzinę pysznymi daniami z ich dodatkiem.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • -75 dag łopatki wieprzowej
    -6 cebul
    -2 szklanki suszonych grzybów
    -1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
    -300 ml wrzącej wody
    -200 g śmietany 12 %
    -1,5 łyżki mąki
    -szczypta soli i pieprzu

    Marynata do mięsa:
    -2 łyżki sosu sojowego
    -2 łyżki przyprawy do mięs
    -3 ziarna ziela angielskiego
    -5 łyżek oleju rzepakowego
    -szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Łopatka gajowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzyby 1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je z wywaru i kroimy w dużą kostkę (wywaru nie wylewamy)
  • Marynata 2. Łopatkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do miski. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, zalewamy nimi mięso i dokładnie nacieramy każdy kawałek. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
  • sos 3. Po godzinie cebule kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (2-3 łyżki) i wrzucamy cebulę. Smażymy około 3 minuty często mieszając aż się zrumieni. Gdy tak się stanie wrzucamy mięso i obsmażamy z każdej ze stron. Wrzucamy pokrojone grzyby, wlewamy wywar i bulion. Dusimy około 45 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
  • śmietana 4. Po tym czasie śmietanę dokładnie mieszamy z mąką, aby nie było grudek. Wlewamy łyżkę wazową sosu i całość dokładnie rozprowadzamy.
  • sos 5. Śmietanę powoli, ciągle mieszając wlewamy do sosu. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i dusimy jeszcze 5 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować