Łopatka duszona z pieczarkami w pomidorowym sosie

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne mięsko w towarzystwie pieczarek skusi nie jednego smakosza

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 70 dag łopatki wieprzowej (chudej)
    2 cebule
    1 marchewka
    kawałek korzenia selera (grubszy plaster)
    15 szt. średniej wielkości pieczarek
    1,5 l bulionu (z kostki rosołowej)
    3 łyżki mąki
    sól
    pieprz
    papryka mielona
    szczypta suszonego lubczyku
    liść laurowy
    2-3 kulki ziela angielskiego
    3-4 łyżki oleju (do podsmażenia mięsa i pieczarek)
    1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego

Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka duszona z pieczarkami w pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać olej. Łopatkę pokroić w centymetrowe plastry, panierować w mące, obsmażyć z obu stron i przełożyć do brytfanny. Kiedy całe mięso znajdzie się w brytfannie zalać je bulionem, dodać liść laurowy, ziele oraz olej pozostały po smażeniu (znajdująca się w nim przypalona mąka doda smaku i zagęści sos). Całość dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.

  • 2. Cebulę pokroić w grubą kostkę, marchew i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać( po ok. 40 min) do duszącego się mięsa. Całość nadal dusić, mieszając czasami, by nie przywierało.
  • 3. Pieczarki oczyścić z pierścieni, umyć, pokroić w grube plastry lub ósemki i poddusić ( ok. 10 min) na patelni, dodać je, kiedy mięso będzie już prawie miękkie.
  • 4. Gdy plastry łopatki osiągną pożądaną przez nas miękkość, całość podprawiamy łyżką koncentratu , przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, lubczykiem i wszystko razem jeszcze chwilę dusimy.

Porady

Proponuję też wypróbować przepis używając karkówki zamiast łopatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować