Łopatka duszona w rękawie wraz z kapustą to moja propozycja na pyszny niedzielny obiad.
Mięciutka, soczysta, smaczna porcja mięsa. Kapusta uduszona z mięsem jest wspaniałym dodatkiem do obiadu.
3 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
mała główka kapusty białej
1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
1 duża cebula
sól
pieprz
1 łyżka majeranku
papryka słodka
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
Łopatka duszona w rękawie z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować, oprószyć lekko solą i wygnieść dobrze rękoma.
Wymieszać z cebulą pokrojoną w piórka i pieprzem.
Włożyć kapustę do rękawa do pieczenia.
Łopatkę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Oprószyć z każdej strony mięso solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem.
Ułożyć mięso na kapuście w rękawie i obłożyć go po bokach kapustą.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie.
Rękaw związać i wykałaczką zrobić na górze dwie dziurki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 2 godzin (piekłam z termoobiegiem)
Komentarze