Łopatka duszona w rękawie z kapustą

4.5 (149 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Łopatka duszona w rękawie wraz z kapustą to moja propozycja na pyszny niedzielny obiad.
Mięciutka, soczysta, smaczna porcja mięsa. Kapusta uduszona z mięsem jest wspaniałym dodatkiem do obiadu.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mała główka kapusty białej
    1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
    1 duża cebula
    sól
    pieprz
    1 łyżka majeranku
    papryka słodka
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Łopatka duszona w rękawie z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować, oprószyć lekko solą i wygnieść dobrze rękoma.
    Wymieszać z cebulą pokrojoną w piórka i pieprzem.
    Włożyć kapustę do rękawa do pieczenia.
    Łopatkę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.
    Oprószyć z każdej strony mięso solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem.
    Ułożyć mięso na kapuście w rękawie i obłożyć go po bokach kapustą.
    Dodać liście laurowe, ziele angielskie.
    Rękaw związać i wykałaczką zrobić na górze dwie dziurki.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 2 godzin (piekłam z termoobiegiem)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Łopatka Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować