Łopatka duszona w pieczarkach z nutką orientu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jak dla mnie idealne...uwielbiam kmin rzymski i curry

  • 60 min

Składniki:


  • 4 kotlety z łopatki (po 2 cm)
    250 g pieczarek
    cebula
    400 ml bulionu drobiowego
    liść laurowy
    mąka
    kmin rzymski mielony (u mnie łyżeczka)
    curry do smaku
    łyżka masła
    sól ,pieprz
    natka pietruszki

Łopatka duszona w pieczarkach z nutką orientu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety z łopatki oprószamy solą ,owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki. W tym czasie obieramy pieczarki ,kroimy na kawałki i razem z posiekaną cebulą i łyżką masła dusimy na wolnym ogniu oprószając solą. Gdy się podduszą ,zalewamy bulionem drobiowym ,dodajemy liść laurowy ,gotujemy dalej.
    Kotlety wyjmujemy z lodówki ,obtaczamy w mące i obsmażamy na przez krótką chwilę na rozgrzanym oleju. Przekładamy do sosu i dusimy na wolnym ogniu 20 min. dodając kumin i odrobinę curry ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę. Całość podajemy z pęczakiem i buraczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy