LOKUM

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób

Bardzo słodki ale smaczny deser.

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • -sok winogronowy 1,50 szklanki
    -cukier 2 szklanki
    -sok z cytryny 3 łyżki
    -mąka kukurydziana 3 łyżki
    -cukier puder do obtoczenia
    -masło do wysmarowania foremki

Lokum - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odlać 0,3 szklanki soku, rozmieszać mąkę i odstawić.
    Resztę soku razem z cukrem, sokiem z cytryny zagotować 2 minutki.
    Dodać rozmieszaną mąkę, gotować jeszcze około 8-10 minut na małym płomieniu.
    Bardzo delikatnie wysmarować masłem, małe naczynie żaroodporne (10cm x 20 cm).
    Przelać do naczynia lokum, wystudzić. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
    Wyjąć z lodówki, pokroić na małe kawałki, obtoczyć w cukrze pudrze i zaraz podawać.
    Można w każdym kawałku zatopić kawałek orzecha włoskiego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy