Dwukolorowe lody o smaku śmietankowym i czekoladowym. Nakładane naprzemiennie tworzą paseczki jak u zebry. Smaczna i ciekawa propozycja na desery lodowe dla dzieci :)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego
50 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
200 g śmietanki kremówki 30 %
1.Czekoladę gorzką i mleczną posiekać nożem. Pół szklanki mleka zagęszczonego zagotować i zalać czekolady. Odstawić na parę minut po czym delikatnie mieszając połączyć. Odstawić do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Dwie kopiaste łyżki bitej śmietany wmieszać w masę czekoladową.
2.Do pozostałej kremówki wlać pół szklanki mleka zagęszczonego i zmiksować. Otrzymane kremy wlewać łyżką naprzemiennie do foremek na lody, starając się aby nie pobrudzić ścianek. Wstawić do zamrażarki na parę godzin. Przed wyjęciem lodów z foremek dobrze jest opłukać je ciepłą wodą. Wtedy łatwiej wyjdą. Smacznego :)
Komentarze