LODY Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

0 (0 ocen)

  • 9 godz.
  • Więcej niż 10 osób

KREMOWE, SŁODKIE ZASMAKUJĄ DZIECIOM I DOROSŁYM

  • 9 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów

    szczypta soli

    6 żółtek

    1/2 szklanki cukru

    1 1/3 szklanki mleka

    1/4 szklanki kremówki 36%

    1 łyżeczka cukru waniliowego

    1/2 tabliczki białej czekolady

Lody z zielonych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odcinamy końcówki szparagów. Do wrzenia doprowadzamy zimną wodę z osoloną wodą. Wkładamy szparagi główkami do góry i gotujemy ok 3 minut. Odcedzamy wodę, zalewamy na chwilę szparagi wody w lodowatej wodzie i ponownie odcedzamy wodę. szparagi dodajemy do blendera.

    Przygotowujemy lody:

    Ubijamy żółtka z cukrem. Mleko ze śmietaną podgrzewamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pomału ubite żółtka z cukrem i mieszamy. Masę gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje ciągle mieszając. Nie doprowadzamy masy do ponownego zagotowania. Masę dodajemy do blendera ze szparagami. Blendujemy na gładką masę ok 1-2 minut. Przecedzamy masę przez sitko, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy. Wkładamy do zamrażalki w pudełku na 8 godzin. Przez pierwsze5 godzin mieszamy lody co pół godziny. Przed podaniem należy wyciągnąć je 2 minuty wcześniej..


    Podajemy ze startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy