Bardzo aromatyczne lody przygotowane na bazie domowej konfitury z płatków dzikiej róży. Smak i zapach jest bardzo intensywny, więc szczególnie polecam tym, którzy kochają róże ;)
Lody z płatków dzikiej róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko i pół szklanki kremówki zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i konfiturą na puszystą masę. Opcjonalnie można dodać barwnik spożywczy. Stale ucierając żółtka, wlewać cienkim strumykiem gorące mleko.
2.Przelać mieszankę do rondelka, wstawić na mały ogień i podgrzewać stale mieszając. Musi być bardzo gorąca, ale nie wolno dopuścić do zagotowania. Kiedy masa nieco zgęstnieje odstawić do całkowitego wystudzenia. Pozostałą kremówkę (1/2 szklanki) ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w zimną masę. Wlać do maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Smacznego :)
Komentarze