Lody z płatków dzikiej róży

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo aromatyczne lody przygotowane na bazie domowej konfitury z płatków dzikiej róży. Smak i zapach jest bardzo intensywny, więc szczególnie polecam tym, którzy kochają róże ;)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    1 szklanka śmietanki kremówki 30%
    2 żółtka
    3 łyżki konfitury z płatków róży (użyłam domowej)
    2 łyżki cukru
    barwnik czerwień świąteczna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Konfitury

Lody z płatków dzikiej róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i pół szklanki kremówki zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i konfiturą na puszystą masę. Opcjonalnie można dodać barwnik spożywczy. Stale ucierając żółtka, wlewać cienkim strumykiem gorące mleko.
  • 2. Przelać mieszankę do rondelka, wstawić na mały ogień i podgrzewać stale mieszając. Musi być bardzo gorąca, ale nie wolno dopuścić do zagotowania. Kiedy masa nieco zgęstnieje odstawić do całkowitego wystudzenia. Pozostałą kremówkę (1/2 szklanki) ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w zimną masę. Wlać do maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dzika róża

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować