Lody z masłem migdałowym

0 (0 ocen)

  • 19 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne domowe, mocno migdałowe lody z masłem migdałowym i płatkami migdałowymi. Mają świetną konsystencję, a zrobicie je bez użycia maszynki do lodów.

  • 19 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Jajka - 2szt
    Cukier - 60g
    Mleko - 100ml
    Masło migdałowe - 80g
    Śmietanka 30% - 200ml
    Aromat migdałowy - opcjonalnie
    Płatki migdałowe - 2 garście
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Lody

Lody z masłem migdałowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka sparzamy lub myjemy środkiem antybakteryjnym, aby pozbyć się ewentualnych bakterii salmonelli.
    Jajka z cukrem ubijamy mikserem lub rózgą w kąpieli wodnej. Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę tak, aby nie dotykała wody i ustawiamy na mały ogień. Ubijamy, aż masa zacznie gęstnieć. Uwaga, aby jajka się nie zagotowały! Zdejmujemy z ognia, dodajemy ciepłe mleko i masło migdałowe (i ewentualnie aromat). Mieszamy dokładnie. Zostawiamy do ostudzenia.
    Śmietankę ubijamy i mieszamy z ostudzoną masą jajeczną,
    Całość wkładamy do pojemnika, ja używam pudełek po kupnych lodach. Wkładamy do zamrażarki. Po ok.2 godzinach wyciągamy, mieszamy i górę posypujemy płatkami migdałowymi.
    Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Lody wyciągamy na kilka minut przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować