Lody Z Mascarpone Z Czarną Porzeczką

4 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kolejna fala upałów to i kolejny pomysł na ody musiał powstać, bo w taka pogodę to tylko lody dają trochę ochłody ;)
Tym razem z dodatkiem owoców i aby nie było tak mdło i słodko to czarna porzeczka idealnie odświeży ich smak i nada lekkiej kwaskowatości.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 1 litrowe pudełko
    250 g mascarpone
    300 ml śmietanki 30 %
    150 g mleczka skondensowanego
    2 łyżki cukru pudru
    100 g czarnej porzeczki
    dodatkowo 1-2 łyżki cukru pudru do porzeczek
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Lody domowe

Lody z mascarpone z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Czarną porzeczkę blendujemy na gładko z dodatkiem cukru (ilość cukru pudru według upodobań)
    2. Śmietanę ubijamy na sztywno, tymi samymi mieszadłami miksujemy krótko mascarpone z mleczkiem skondensowanym tylko do połączenia się ich.
    3. Następnie przekładamy ubita śmietankę do mascarpone i delikatnie całość mieszamy.
    Ujmujemy 3 łyżki masy i dodajemy je do zblendowanej czarnej porzeczki i mieszamy.
    Najpierw wykładamy masę bez owoców a na górę czarna porzeczkę, przemieszamy patyczkiem lub widelcem tworząc esy floresy.
    Wkładamy do zamrażalki i tam pozostawiamy najlepiej na całą noc.
    Po wyjęciu odczekujemy z 5 minut aby lody lepiej się nakładały. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować