Lody z karmelizowanymi orzechami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszne domowe lody waniliowe z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich w karmelu. Lody są miękkie, słodkie, o wspaniałej, gładkiej konsystencji.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Lody:
    Jajka - 2szt
    Cukier waniliowy - 40g (lub cukier + naturalny aromat waniliowy)
    Śmietanka 30% lub 36% - 250ml
    Cukier puder - 1 łyżeczka

    Karmelizowane orzechy:
    Orzechy włoskie - 50g
    Cukier - 2 łyżki
    Masło - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Lody

Lody z karmelizowanymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lody z karmelizowanymi orzechami 1. Karmelizowane orzechy:
    Przygotowujemy sobie blaszkę lub duży talerz wyłożony papierem do pieczenia.
    Orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni z grubym dnem, na dość dużym ogniu rozpuszczamy cukier. Do mieszania używamy łyżki silikonowej i nie oblizujemy jej, bo jest bardzo gorące ;). Gdy tylko lekko zbrązowieje i całkowicie się rozpuści dodajemy masło. Mieszamy. Dodajemy orzechy i zmniejszamy ogień. Orzechy smażymy przez około minutę, cały czas mieszając, aby były całkowicie pokryte karmelem.
    Orzechy układamy na papierze do pieczenia, tak aby jak się ze sobą nie stykały. Zostawiamy do wystudzenia.
  • 2. Lody:
    Jajka sparzamy lub myjemy płynem dezynfekującym, aby pozbyć się ewentualnych bakterii salmonelli.
    Jajka z cukrem pudrem ubijamy mikserem lub rózgą w kąpieli wodnej. Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę tak, aby nie dotykała wody i ustawiamy na mały ogień. Ubijamy, aż masa będzie gęsta. Uwaga, aby jajka się nie zagotowały! Zdejmujemy z ognia i ostawiamy do ostudzenia.

    Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem. Łączymy z masą jajeczną. Dodajemy orzechy. Całość przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Ja używam pojemnika po kupnych lodach. Lody muszą się mrozić kilka godzin. Po 1-1,5 godziny warto je przemieszać, aby wszystkie orzechy nie były na dole. Wyciągamy na 5 minut przed podaniem.
    Lody bardzo dobrze nakłada się gałkownicą.

Porady

Lody są słodkie, więc warto podać je z kwaśnymi owocami - malinami, wiśniami lub jeżynami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy włoskie Jajka Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować