Lody z kakaową bezą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, delikatnie wmieszać kakao i sok z cytryny.
2.Ubitą pianę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając wolne boki tak, aby masa nie dotykała ścianek foremki /w czasie pieczenia beza urośnie/.
3.Wstawić do nagrzanego do 140*C piekarnika i piec 60 minut. Zostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
4.Z wystudzonej bezy zdjąć delikatnie wierzchnią, chrupiącą warstwę / będzie się kruszyła, ale tym się nie należy przejmować/. Kremowy, kakaowy spód bezy pokroić na spore kwadraty i ułożyć na talerzykach. Następnie łyżką do lodów nałożyć lody, a truskawki pokroić i dodać do deseru.
5.Udekorować wcześniej odłożonym chrupiącym wierzchem bezy.
Komentarze