Lody z kakaową bezą i truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chrupiąca beza i jej kremowe mocno kakaowe wnętrze bardzo dobrze harmonizują w połączeniu z waniliowymi lodami i aromatycznymi truskawkami.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - białka: 2 sztuki
    - cukier puder: 80 gramów
    - kakao (ciemne): 1 łyżka
    - sok z cytryny: 0.5 łyżeczki

    - lody (śmietankowe): 600 gramów
    - truskawki: 300 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Lody

Lody z kakaową bezą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lody z kakaową bezą i truskawkami    1. Białka ubić na sztywno, cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, delikatnie wmieszać kakao i sok z cytryny.
  • 2. Ubitą pianę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając wolne boki tak, aby masa nie dotykała ścianek foremki /w czasie pieczenia beza urośnie/.
  • 3. Wstawić do nagrzanego do 140*C piekarnika i piec 60 minut. Zostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
  • 4. Z wystudzonej bezy zdjąć delikatnie wierzchnią, chrupiącą warstwę / będzie się kruszyła, ale tym się nie należy przejmować/. Kremowy, kakaowy spód bezy pokroić na spore kwadraty i ułożyć na talerzykach. Następnie łyżką do lodów nałożyć lody, a truskawki pokroić i dodać do deseru.
  • 5. Udekorować wcześniej odłożonym chrupiącym wierzchem bezy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować